Zašto tečaj pisanja?

at%2Btable%2Bboard%2Bin%2Bback.jpg

Jasno i uvjerljivo pisanje nam je potrebno za uspjeh

Srednoškolski eseji, istraživački radovi na fakultetu, znanstveni radovi, pisma namjere za studij ili posao, izvještaji na poslu, službeni dopisi, prijave za financijsku potporu za projekte, poslovni i projektni planovi, marketinški materijali… naša uspješnost u brojnim područjima u životu ovisi o tome koliko se dobro znamo pismeno izražavati. Pisanje nije samo pismenost, niti je samo kreativno pisanje—postoji cijeli niz situacija u kojima moramo znati jasno i uvjerljivo pisati, a to se uči vježbanjem.

 

Pisanje razvija vještine kritičkog razmišljanja

Kritičko razmišljanje ne može se učiti bez konteksta, a pisanje je disciplina koja ga prirodno koristi i time razvija. Pisanje tjera na analizu i preispitivanje činjenica i prethodnih stavova, odnosno tjera nas na kritičko razmišljanje. Po prirodi ono zahtjeva da sintetiziramo saznanja koja imamo, analiziramo informacije i preispitamo stavove. Bez tih procesa nije moguće uobličiti tekst te jasno i logički predstaviti i potkrijepiti ideje koje izlažemo.

 

Pisanje razvija kreativnost

Kreativnost se oslanja na divergentno razmišljanje—razmišljanje koje spaja različite, naizgled nepovezane ideje za generiranje što više novih mogućih rješenja ili opcija. Pisanje nas po svojoj naravi stavlja u situaciji da istu stvar sagledamo iz različitih kuteva te traži od nas da stvari opisujemo na različite načine—i jedan i drugi čin pretpostavlja divergentno razmišljanje. Na Speak Up! tečajevima i radionicama pisanja, osim što po samoj naravi pisanja vježbamo divergentno razmišljanje, odnosno kreativnost, radimo i ciljane vježbe pisanja za vježbanje naših “kreativnih mišića”.

 

Radionice pisanja su zabavne

Iako se često tako misli, pisanje nije nešto što se radi u potpunoj izolaciji. Pisci prikupljaju ideje iz svijeta koji ih okružuje, raspravljaju o svojim teorijama s prijateljima i obitelji, komuniciraju sa svojim urednicima u procesu planiranja, pisanja i revidiranja. Tu društvenu stranu pisanja naglašavam na Speak Up! radionicama pisanja, gdje diskutiramo i debatiramo o našim idejama kako bismo razradili teorije i stvorili argumente, jedni drugima dajemo povratne informacije o nacrtima i kasnijim verzijama tekstova, u prijateljskom okruženju gdje jedne drugi podržavamo, bilo kroz grupne aktivnosti ili aktivnosti u parovima kako bismo jedni drugima pomogli što bolje izlagati i formulirati ideje. Zajedno učimo, jedni drugima pomažemo i pisanjem zajedno istražujemo i svijet oko sebe i sebe same.